• 2310219342
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00
Άρθρα για την αλλεργία

Τροφικές αλλεργίες

Τροφικές αλλεργίες

Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μίας τροφής (συνήθως πρωτεΐνη). Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί το αλλεργιογόνο.

Από τη στιγμή που το ανοσολογικό σύστημα «αποφασίσει» ότι μία συγκεκριμένη τροφή είναι «επικίνδυνη» για τον οργανισμό, παράγει ειδικά αντισώματα εναντίον της ώστε να την εξουδετερώσει.

O μηχανισμός της τροφικής αλλεργίας: Γίνεται λήψη της τροφής, η τροφή φτάνει στο στομάχι και το λεπτό έντερο όπου διασπάται, με ατελή πέψη των πρωτεϊνών. Οι ακέραιες πρωτεΐνες περνούν από το τοίχωμα του εντέρου και απορροφούνται στην κυκλοφορία. Το ανοσολογικό σύστημα τις αντιλαμβάνεται ως επιβλαβείς και παράγει αντισώματα εναντίον τους για να τις απομακρύνει.

Οι αλλεργικοί παράγουν αντισώματα τύπου IgE εναντίον αυτών των πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα. Οι IgE συνδέονται στην επιφάνεια μαστοκυττάρων και βασεοφίλων και είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε επόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Οι συνηθέστερες τροφικές αλλεργίες είναι στα παρακάτω είδη:

Αυγό:Η αλλεργία από αυγά είναι η πιο συνήθης σε άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες (73%). Ο κρόκος του αυγού δεν είναι γενικά τόσο αλλεργιογόνος όσο είναι το ασπράδι.

Φιστίκια: Μέχρι πρόσφατα η αλλεργία στα φιστίκια θεωρούνταν ως μια από τις λίγες τροφικές αλλεργίες που παραμένουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από το 20% των αλλεργικών ατόμων στα φιστίκια ξεπερνούν την αλλεργία μετά από μερικά χρόνια.  H αλλεργία στα φιστίκια πιθανόν να εξελιχτεί σε πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση καθώς και δυσκολία στην κατάποση. Οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξάνονται στο δυτικό κόσμο, αφού η εμφάνιση τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, γεγονός που έχει αποδοθεί στην αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων ατόμων και επομένως στην αύξηση της κατανάλωσης των φιστικιών).

Σίτος: Η αλλεργία στα δημητριακά είναι αρκετά συνήθης. Το σιτάρι αποτελεί το συχνότερο αλλεργιογόνο στην ομάδα των δημητριακών. Το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του σίτου φαίνεται πως είναι ένας αναστολέας της α-αμυλάσης, πρωτεΐνη που ίσως είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας επαγγελματικής μορφής άσθματος: το άσθμα του αρτοποιού.

Ψάρι: Τα αλλεργικά άτομα στο ψάρι παρουσιάζουν συνήθως αλλεργία σε πολλα  είδη ψαριών. Το αλλεργιογόνο του ψαριού φαίνεται πως είναι πιο ευπαθές στις διαφορές ομάδες επεξεργασίας: κάποια άτομα αλλεργικά στο μαγειρεμένο ψάρι μπορούν να ανεχθούν κονσερβοποιημένο ψάρι του ίδιου είδους. Κάποια άτομα είναι αλλεργικά σε ένα μόνο είδος ψαριού. Για τα άτομα αυτά οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις δεν απαιτούν τον πλήρη αποκλεισμό όλων των ειδών ψαριού.

Σόγια:  Αποτελεί ένα τρόφιμο εναλλακτικό του αγελαδινού γάλακτος για τα βρέφη και τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία, αλλά και η αλλεργία στη σόγια είναι αρκετά συχνή. Περισσότερο από 15 πρωτεϊνικά συστατικά της σόγιας είναι αλλεργιογόνα.

 Οστρακοειδή και φρούτα

Άλλες συχνά προκαλούμενες από τρόφιμα, αλλεργίες σχετίζονται με τα φρούτα, τα λαχανικά, τις γαρίδες και αλλά οστρακοειδή, καθώς και με πρόσθετα τροφίμων. Οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες μπορεί να είναι δομικές, αποθηκευτικές, μεταφορικές πρωτεΐνες ή ενζυμα. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου τροφίμου, όπως το ρύζι στις χώρες της Ασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ευαισθητοποίησης.

Η ομολογία στη δομή των πρωτεϊνών που υπάρχουν στην φύση μπορεί να προκαλέσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις ανάμεσα σε ποικίλα τρόφιμα και αλλεργιογόνα της γύρης. Για παράδειγμα οι αλλεργικοί στη σημύδα, μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία και στις ωμές πατάτες, στα καρότα, στα μήλα, στα φουντούκια και στο σέλινο ενώ οι αλλεργικοί στη γύρη της αμβροσίας μπορεί να εμφανίζουν σημάδια αλλεργίας στο πεπόνι και στην μπανάνα. Αυτές οι κατηγορίες διασταυρούμενων αντιδράσεων σχετίζονται με την εκδήλωση πολλών συνδρόμων όπως το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας, το σύνδρομο latex-φρούτων και το σύνδρομο tree-nut

Μαρτυρίες ασθενών

Από τους καλύτερους…!!  ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΣΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ , ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.

Θεανώ Μ…..

Γνωρίζω τον κ. Μανίκα από το 2000 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η αλλεργική ρινίτιδα και από τότε έχω ακολουθήσει τις συμβουλές του για επιτυχή αντιμετώπιση της όποτε έκανε την επανεμφάνιση της. Αυτή τη φορά η ρινίτιδα εμφανίστηκε πιο έντονα και πρότεινε θεραπεία και παρακολούθηση για να δούμε τι την προκάλεσε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ……………………

Προτείνω ανεπιφύλακτα. Δεν ήμουν σίγουρη αν μέσω ίντερνετ θα μπορούσα να βρω καλό γιατρό. Ευτυχώς βρήκα. Ευχαριστώ πολύ. Φιλικός, συνέπεια στο ραντεβού, έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωση μου. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ΛΑΖΑΡΟΣ Κ…..

……Τόσο ευγενικό άνθρωπο και επαγγελματία δεν νομίζω πως έχω ξανά γνωρίσει. Έδειξε ενδιαφέρον, με ενημέρωσε σε βάθος για τη διαδικασία της θεραπείας και μου είπε δυο φορές να μη διστάσω να επικοινωνήσω τηλεφωνικά σε περίπτωση που δεν νιώσω άμεσα καλύτερα. Έφυγα και ένιωθα σιγουριά.

Ελευθερία Σ…..

Πολύ αξιόλογος γιατρός, αλλά πάνω απ’ όλα ευγενικός, προσήνης, αναλυτικός, πολύ φιλικός προς τα παιδιά, ευχάριστος και εξυπηρετικός.

Sotirios A

Είναι καταρτισμένος και δείχνει ενδιαφέρον για την εξέλιξη της κατάστασης με συνεχή παρακολούθηση και επικοινωνία. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και τον πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Αναστάσιος Δ……

Ήταν πολύ πρόθυμος να κατανοήσει το πρόβλημα και να προσφέρει την κατάλληλη λύση!

Ι…… Μαρία

Εξαιρετικός γιατρός. Ασχολήθηκε σε βάθος με το πρόβλημα μου, είναι φιλικός και μου εξήγησε τι έχω και τι πρέπει να κάνω με πολλές λεπτομέρειες. Φαίνεται πως δίνει την αρμόζουσα προσοχή σε κάθε ασθενή.

ELENA I

Ασχολήθηκε με το πρόβλημα μου, έδειξε να έχει εμπειρία για την αντιμετώπιση του. Ήταν ήρεμος και αναλυτικός.

Ευαγγελια Β…….