• 2310219342
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00

Νοσοκομειακή Θεραπεία

Απευαισθητοποίηση από αλλεργία σε νοσοκομειακό περιβάλλον

Η θεραπεία των αιτίων που προκαλούν σοβαρές αλλεργίες από υμενόπτερα (σφήκες, μέλισσες) αλλά και από φάρμακα, ονομάζεται απευαισθητοποίηση ή εμβόλιο και διενεργείται με ασφάλεια και ετοιμότητα νοσοκομείου από τον επιστημονικό υπεύθυνο του

Στην Αλλεργιολογία, οι περισσότερες διαγνωστικές  εξετάσεις και θεραπείες, δεν απαιτούν οργανωμένη νοσοκομειακή υποδομή και μπορούν να γίνουν στο ιδιωτικό ιατρείο. Εξαίρεση αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

Νοσηλεία οξέων αλλεργικών παθήσεων

Όπως είναι η αντιμετώπιση αναφυλακτικού επεισοδίου, κάποιες περιπτώσεις  οξείας κνίδωσης με ιδιαίτερη βαρύτητα και οι σοβαρή κρίση βρογχικού άσθματος.

Τροφικές και φαρμακευτικές προκλήσεις

Πρόκληση είναι η ελεγχόμενη χορήγηση, με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο, τροφών ή φαρμάκων με σκοπό να διαπιστώσουμε αν ο ασθενής ανέχεται το τρόφιμο ή το φάρμακο και αν μπορεί να το λάβει χωρίς κίνδυνο. Στη διάρκεια της πρόκλησης μπορεί να εμφανισθεί οξεία αλλεργική αντίδραση και γι αυτό το λόγο η διαδικασία αυτή γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για κάποιες ώρες και  δεν απαιτείται η διανυκτέρευση του στο νοσοκομείο .

Προκλήσεις σε τσιμπήματα υμενόπτερων

Γίνεται συνήθως σε ασθενείς που κάνουν ήδη ανοσοθεραπεία σε υμενόπτερα για να διαπιστώσουμε την ανοχή τους σε φυσικό νυγμό.

Τεστ σε φάρμακα

Τα ειδικά τεστ σε φάρμακα (τοπικά και γενικά αναισθητικά, χημειοθεραπευτικά κλπ.) γίνονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον λόγω της μικρής πιθανότητας να εμφανισθεί κάποια αλλεργική αντίδραση.

Απευαισθητοποίηση σε υμενόπτερα

Η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση είναι η θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις αλλεργίας μετά από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95%. Η θεραπεία γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον λόγω της πιθανότητας εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια κυρίως της φάσης ανόδου. Η αρχική φάση της ανοσοθεραπείας σε δηλητήριο υμενοπτέρων μπορεί να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή και σε 2-3 ημέρες. Η τελευταία αυτή μέθοδος λέγεται ταχεία απευαισθητοποίηση και γίνεται αποκλειστικά νοσοκομειακά.

Απευαισθητοποίηση σε φάρμακα

Απευαισθητοποίηση σε φάρμακα γίνεται σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι αποδεδειγμένα αλλεργικός στο συγκεκριμένο φάρμακο και χρειάζεται οπωσδήποτε να  πάρει το φάρμακο αυτό για τη θεραπεία μιας επικίνδυνης για τη ζωή του κατάστασης. Γίνεται συνήθως για τα αντιβιοτικά και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με τον ασθενή να νοσηλεύεται στη διάρκεια της απευαισθητοποίησης.