Στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε το αλλεργιογόνο και υπάρχουν επίμονα συμπτώματα πρέπει να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.
Η αγωγή με αντιισταμινικά, ρινικά ή εισπνεόμενα κορτικοειδή και άλλα φάρμακα, ονομάζεται συμπτωματική αγωγή. Σκοπός της αγωγής αυτής είναι να μειώσει ή και να εξαλείψει τα συμπτώματα αλλά και να περιορίσει τις μακροχρόνιες επιπλοκές της αλλεργίας. Τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όταν ακολουθούνται οι ιατρικές οδηγίες. Στόχος της θεραπείας είναι να πετύχουμε ελάχιστα συμπτώματα και καλύτερη ποιότητα ζωής, χρησιμοποιώντας τα απολύτως αναγκαία φάρμακα, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.
Τα τελευταία χρόνια μια νέα θεραπευτική κατηγορία προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες, οι λεγόμενοι βιολογικοί παράγοντες. Τα φάρμακα αυτά είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Είναι δηλαδή αντισώματα, που μοιάζουν με τα αυτά που φυσιολογικά παράγει οργανισμός, φτιάχνονται όμως στο εργαστήριο και έχουν υψηλή ειδίκευση εναντίων συγκεκριμένων και μόνο μορίων της αλλεργικής φλεγμονής.
Τα αντισώματα αυτά χορηγούνται υποδόρια, δεσμεύουν εκλεκτικά τα μόρια στόχους τους και τα απομακρύνουν από την κυκλοφορία μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την αλλεργική φλεγμονή. Έχοντας τεράστια εμπειρία για περισσότερα από 10 χρόνια, σήμερα ξέρουμε ότι τα φάρμακα αυτά είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά όταν φυσικά δίνονται όπου υπάρχει η σωστή ένδειξη. Πολλά τέτοια φάρμακα, που είναι στο στάδιο της έγκρισης ή των κλινικών δοκιμών, περιμένουμε σύντομα και πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν τον τρόπο θεραπείας των αλλεργικών παθήσεων.
Στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση οξέων και σοβαρών περιπτώσεων αλλεργίας γίνεται εκτενής αναφορά στο κεφάλαιο της αναφυλαξίας.