Είναι αυτονόητο ότι η ακριβής διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική σε όλες τις παθήσεις. Στις αλλεργικές παθήσεις όμως έχουμε μια πληθώρα θεραπευτικών επιλογών που εξατομικεύονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Για παράδειγμα δεν αρκεί κάποιος να πει ότι έχει αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να βρει τον αιτιολογικό παράγοντα/ες που την προκαλούν, να εκτιμήσει τις πιθανές συνυπάρχουσες νόσους και τη βαρύτητα της νόσου ώστε να φτιάξει τελικά, σε συνεργασία με τον ασθενή, το θεραπευτικό του πλάνο.
Το ιδανικό, φυσικά, θα ήταν να βρούμε τη αιτία της αλλεργίας και να την αποφύγουμε ώστε να σταματήσει να μας δημιουργεί προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις όπως στις τροφικές, στις φαρμακευτικές αλλεργίες ή στις αλλεργίες σε σφήκες και μέλισσες, αυτό είναι εφικτό. Με τον αλλεργιολογικό έλεγχο μπορούμε να βρούμε την αιτία που τις προκαλεί και να την αποφεύγουμε. Βέβαια και εδώ προϋπόθεση είναι, η σωστή και ακριβής διάγνωση και ένα πλάνο αντιμετώπισης για την περίπτωση που θα έρθουμε σε επαφή με το αλλεργιογόνο χωρίς τη θέλησή μας.
Δυστυχώς όμως η αποφυγή δεν είναι πάντα εφικτή. Στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως το αλλεργιογόνο, ο γιατρός θα σας δώσει σαφής οδηγίες πως μπορείτε να μειώστε την έκθεση σας σε αυτό. Για κάποια αλλεργιογόνα αυτό είναι σχετικά εύκολο (ζωικά αλλεργιογόνα, ακάρεα), ενώ για άλλα είναι πολύ δύσκολο.