Η εποχιακή και η ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι οι πιο συχνές μορφές οφθαλμικής αλλεργίας. Άλλες μορφές οφθαλμικής αλλεργίας, λιγότερο συχνές, είναι η εποχιακή κερατοεπιπεφυκίτιδα (VKC), η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα (AKC) και η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα (GPC). Οι VKC και AKC είναι χρόνιες και σοβαρές μορφές αλλεργικής φλεγμονής που επηρεάζουν την οφθαλμική επιφάνεια.
Η εποχιακή κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι σχετικά σπάνια, και εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους και διαρκεί για 2–10 χρόνια και υποχωρεί με την ηλικία. Τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, ιδιαίτερη φωτοφοβία και βλεννώδης έκκριση. Εμφανίζεται νωρίς την άνοιξη και διαρκεί για πολλούς μήνες, αν και δεν φαίνεται να προκαλείται άμεσα από την έκθεση σε εποχιακά αεροαλλεργιογόνα.
H ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι χρόνια, σοβαρή μορφή επιπεφυκίτιδας που σχετίζεται με την ατοπική δερματίτιδα. Εμφανίζεται στο 25% περίπου των ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα. Η εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας στο δέρμα να προηγείται της οφθαλμικής φλεγμονής. Συνήθως συνοδεύεται από έκζεμα στα βλέφαρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και να προκληθούν μόνιμες βλάβες στα μάτια H GPC είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που αντιπροσωπεύει μια αντίδραση στην κίνηση του βλεφάρου πάνω από μια ξένη ουσία, όπως σκληροί φακοί επαφής. Στις μέρες μας όμως με τους μοντέρνους φακούς ημέρας παρουσιάζεται πολύ πιο σπάνια.
Η «τοξική» επιπεφυκίτιδα δεν έχει αλλεργική φύση, αλλά συχνά συγχέεται με αλλεργική οφθαλμική νόσο, προκαλείται από παρατεταμένη χρήση τοπικών φαρμάκων, κυρίως λόγω των συντηρητικών που περιέχουν.