Ο επιπεφυκότας είναι ένας λεπτός ημιδιαφανής υμένας που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και του σκληρού χιτώνα του ματιού (λευκό του ματιού). Η φλεγμονή του επιπεφυκότα λέγεται επιπεφυκίτιδα. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες επιπεφυκίτιδας, συμπεριλαμβανομένων βακτηριακών ή ιογενών λοιμώξεων και αλλεργιών. Η τελευταία ονομάζεται αλλεργική επιπεφυκίτιδα και προκαλείται από αεροαλλεργιογόνα που έρχονται σε επαφή με τα μάτια. Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας μπορεί να είναι οξέα, εποχιακά ή ολοετή:
Οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με ένα γνωστό αλλεργιογόνο, όπως για παράδειγμα η γάτα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη φαγούρα, ερυθρότητα, δακρύρροια και πρήξιμο του βλεφάρου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά, και συνήθως υποχωρούν εντός 24 ωρών από την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου.
Η Εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια μορφή αλλεργίας στα μάτια που προκαλεί συνήθως πιο ήπια, αλλά πιο επίμονα, συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου που υπάρχει γύρη στον αέρα. Τα εποχικά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γύρη δέντρων το χειμώνα και την άνοιξη, γύρη γρασιδιών άνοιξη και καλοκαίρι και γύρη ζιζανίων στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, αν και υπάρχουν παραλλαγές με βάση τη γεωγραφική θέση.
Η Ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια ήπια, χρόνια, αλλεργική επιπεφυκίτιδα που σχετίζεται με περιβαλλοντικά (συνήθως εσωτερικά) αλλεργιογόνα όλο το χρόνο, όπως ακάρεα της σκόνης, επιθήλια ζώων και μύκητες.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν ερυθρότητα, υδαρή έκκριση και φαγούρα και των δύο ματιών, αίσθημα καψίματος, ευαισθησία στο φως και πρήξιμο των βλεφάρων. Και τα δύο μάτια επηρεάζονται συνήθως, αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα σε ένα μάτι. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Τα άτομα με αλλεργική επιπεφυκίτιδα έχουν συχνά ιστορικό και άλλων αλλεργικών καταστάσεων, όπως έκζεμα, εποχιακές αλλεργίες ή συγκεκριμένη αλλεργία (π.χ. σε γάτες).
Η κλινική εικόνα της αλλεργική επιπεφυκίτιδας είναι αρκετά χαρακτηριστική και διαφέρει από τις άλλες μορφές επιπεφυκίτιδας (μικροβιακή, ιογενή). Ωστόσο για τη διάγνωση της αλλεργική επιπεφυκίτιδας πρέπει να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος με τον οποίο θα διαπιστωθεί η αλλεργική ευαισθητοποίηση. Έτσι θα δοθούν οδηγίες αποφυγής και φαρμακευτική αγωγή συστηματική ή θεραπεία απευαισθητοποίησης. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται παράλληλα θεραπεία και της συνυπάρχουσας αλλεργικής ρινίτιδας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που θα δώσει ο γιατρός πολύ σημαντική είναι και η βασική φροντίδα των ματιών: